Vorige week leken de partijen een paar keer nader tot elkaar te komen, maar aan het eind van de rit werd er geen vooruitgang geboekt. Desondanks beleefden diverse aandelenbeurzen goede tijden. De S&P 500-index bijvoorbeeld, zette ondanks een verlies op vrijdag de beste week neer in een maand. Ook de AEX in Amsterdam sloot vrijdag lager, op 344,12 punten, terwijl op donderdag in de loop van de dag nog de hoogste stand van het jaar werd bereikt met 346,73 punten.

De mineurstemming op vrijdag had alles te maken met het feit dat de Republikeinse leider John Boehner donderdagavond zijn eigen belastingplan moet intrekken wegens gebrek aan steun in eigen gelederen. Boehner wil de belastingen verhogen voor inkomens boven 1 miljoen dollar, een plan dat sowieso op een veto van president Obama kon rekenen. De voorman van de Republikeinen riep na zijn intrekking wel alle partijen op om te blijven zoeken naar een oplossing.

Grillig koersverloop

Beleggers hebben relatief weinig tijd om te reageren op eventueel nieuws over de begroting. Maandag is Wall Street maar een halve dag open en dinsdag blijven de deuren dicht in verband met kerst. Het handelsvolume in New York halveert naar verwachting tot iets meer dan 4 miljard aandelen per dag. ,,Een heleboel handelaren zijn al half op weg naar buiten en met mogelijk richtinggevend nieuws over de cliff zal het koersverloop grillig zijn”, schat een New Yorkse handelaar in.

De twee voornaamste macro-economische cijfers zijn de huizenprijzen in de 20 grootste steden op maandag en de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering op donderdag. Economen rekenen gemiddeld op 360.000 aanvragen, vrijwel onveranderd ten opzichte van de 361.000 in de voorgaande week.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl